Logg inn

eller

Logg inn med Google
Logg inn med Facebook
Glemt passord?
Har du ikke en konto? Registrer deg
Reistrer deg

Her kan du registrere en bruker. Når brukeren er opprettet kan du velge om du vil være registrert som privatperson eller opprette en bedriftskonto.

eller

Gå videre med Google
Gå videre med Facebook
Har du allerede en konto? Logg inn

Velghytte.no © 2022

x
Bokanmeldelse: Hyttebok frå Helvete av Are Kalvø

Bokanmeldelse: Hyttebok frå Helvete av Are Kalvø

1/7/2019

Hyttebok frå helvete er egentlig ikke en hyttebok. Les hvorfor du likevel vil elske den nye boken fra Are Kalvø. 

 

Are Kalvø er et kjent navn for mange. Han er kjent som komiker og programleder, men også som forfatter og satiriker. Når en mann som Are Kalvø lanserer en hyttebok, kan en lett tenke at det nå kommer skildringer av hytteturer invadert av russ og fyrverkeri i stua. Men det gjør det altså ikke. Hyttebok frå helvete er heller et skråblikk, eller rettere sagt innblikk, i det moderne menneskets søken tilbake til natur og friluftsliv. 

- Eg har spurt folk hva eg treng, og det viser seg at det du treng for å gå i naturen, er absolutt alt som du allerede eig, med forstavinga fjell- eller tur-. Fjellsko, fjellbukser, fjellsokkar, fjellundertøy, turjakke, fjell-lue, turmat, turbestikk, turservise, turhandkle, tur-toalettsaker, fjellvantar, tursolbriller.

fra boken

Boken begynner med å introdusere Kalvø som en mann født inn i den norske naturen, på en gård på Vestlandet. Ønsket om å leve tett på naturen tok han ikke med seg da han flyttet til mer befolkede byområder. En av hans store sorger i livet er at stadig flere av hans venner blir tatt av naturen. Kalvø selv mener livet fungerer best om en kan sitte på en pub og snakke med andre mennesker. Samtidig legger han merke til at nesten samtlige Facebook-profiler inneholder et eller annet bilde av et fjell eller en fjelltur. Han bestemmer seg derfor for å finne ut hva dette nymoderne fenomenet innebærer.

- Det var veldig mykje morsammare å gjenfortelje hundsledeturen på puben enn å faktisk vere på hundesledetur. Snø har eg sett før. Hundar også. Og ukoordinerte folk i store bobledressar. Eg bur rett ved ein barnehage.

forfatteren om en tidligere hundesledetur.

Noe av det unike med Kalvøs vandring er at hans refleksjoner vil kunne skape interesse og fasinasjon fra begge leire. Både de som allerede er "tatt" av naturen og de som enda ikke har tatt steget ut fra sitt trygge by eller bygdeliv. For den fjellvante turgåer er det morsomt å følge en uerfaren manns kronglete reise ut i naturen. Mens det for den mindre erfarne fjellvandrer kan gi noen oppklarende betraktninger om hvorfor alle deres venner beveger seg mot naturen. De kan til og med bli inspirert til å prøve det selv. Om de klarer å se forbi Kalvøs karikerte, men ofte velbegrunnede tanker om det norske friluftslivet.

- Vi er rett og slett i Instagram

fra boken

Kalvøs reise er skrevet som en slags reiseskildring med stadige humoristiske blikk og observasjoner en lett kan nikke gjenkjennende til. For Kalvø har faktisk helt rett. Det er veldig mange veldig rare hyttenavn i den norske fjellheimen. En skal ikke se bort i fra at Hyttebok frå helvete blir å finne på mange hytter i tiden fremover. Både private og DNT-hyttene med rare navn.

Flere artikler