Logg inn

eller

Logg inn med Google
Logg inn med Facebook
Glemt passord?
Har du ikke en konto? Registrer deg
Reistrer deg

Her kan du registrere en bruker. Når brukeren er opprettet kan du velge om du vil være registrert som privatperson eller opprette en bedriftskonto.

eller

Gå videre med Google
Gå videre med Facebook
Har du allerede en konto? Logg inn

Velghytte.no © 2022

x
Bygge ny eller kjøpe brukt hytte

Bygge ny eller kjøpe brukt hytte

10/1/2018

Hytte er ofte forbundet med mer kostnader enn inntekter. Anskaffelse, vedlikehold og forbruk kan fort bli dyrt, og langt fra alle ønsker jobben med å leie ut. Men lønner det seg å bygge nytt eller kjøpe brukt hytte?

 

Det er flere faktorer en må ta høyde for når en skal sammenligne nybygg med bruk hytte. Hyttens alder, beliggenhet og tilstand har mye å si for hva som lønner seg. Personlige preferanser kan også bety mye. 

Langsiktighet og kresenhet

Det første du bør tenke på er hvilke krav du har. Er det en hytte som skal gå i arv i generasjoner? Eller er det en hytte som møter behovet frem til ungene er voksne. Et samlingssted for storfamilien stiller mye større krav til antatt sengeplasser og bad enn en koselig liten leilighet til kjernefamilien. For langsiktige planer må du i større grad ta høyde for hvor store kostnadene for vedlikehold og oppussing vil være over lang tid. En eldre hytte må da kanskje totalrehabiliteres. Summen av innkjøp, vedlikehold og oppgradering vil da kunne bli langt høyere enn en ny hytte som er bygget etter moderne krav og lang levetid. 

En annen faktor som betyr mye er hvor kresen du og din familie er. En kan få billige fjellhytter uten innlagt vann og strøm til en veldig bra pris. Med noen enkelt vedlikehold kan en holde en hytte over langt tid med lav innkjøpspris og beskjedne vedlikeholdskostnader.

Egeninnsats

En kan gjøre mye med egeninnsats. Er du spesielt handy, eller har venner eller familie med god kapasitet kan du spare store summer på oppgradering og vedlikehold. Dersom alt må kjøpes av fagfolk blir dette fort veldig dyrt. Dette gjelder både dersom en kjøper brukt, men kan også være relevant om en bygger selv. Mange hytteleverandører tilbyr byggesett der en kan gjøre mye av det innvendige arbeidet selv.

Beliggenhet

Beliggenhet har også mye å si for hva som vil lønne seg. En ny hytte koster omtrent det samme å bygge om området er populært eller ikke, gitt at det har samme adkomst og tilgang til håndverkere. Tomtene kan være noe dyrere, men ofte vil forskjellen være vesentlig mindre på tomter enn ferdige hytter.

Skjulte feil og mangler

På en brukt hytte har du i mindre grad oversikt over hva som ligger skjult. Har det vært skadedyr i huset? Kan det komme fukt i kjelleren? Tåler taket belastningen av snø eller må du måke hver vinter? I et nybygg har du i større grad oversikt over fremtidig oppgradering og vedlikehold. Samtidig er det fullt mulig å møte på problemer her også. Utbyggere kan gå konkurs eller gjøre feil som du må bruke mye tid for å få rettet opp.

Vedlikehold

Vedlikehold er en vesentlig faktor for mange som vurderer å bygge nytt. Da er det både snakk om de direkte kostnadene, men også den ekstra tiden det tar å få gjort dette. Spesielt dersom en ønsker å legge inn en del egeninnsats.

Få det som du vil

En brukt hytte er satt opp av noen andre. Noen ganger må du flytte vegger eller oppgradere kjøkkenet for å få det som du vil. For de fleste nybygg har du stor frihet til å flytte innvendige vekker, eller velge en modell som passer ditt behov perfekt. Noen har veldig lyst på en vaskerom med egen inngang. Andre setter mer pris på et ekstra soverom eller en innvendig bod. Her kan det bli kostbart å gjøre endringer dersom du kjøper noe brukt.

Regnestykket

Etter du har kommet frem til hvilke behov du har kan du begynne å sette opp regnestykket. Den store fordelen med å kjøpe brukt er at du vet hva du får, og du får det med en gang. Et nybygg må bygges, og du har ofte begrensede muligheter til å se om utsikten fra stuen var akkurat slik du hadde sett for deg. Samtidig vil det faktisk i mange tilfeller være billigere å bygge ny hytte enn å kjøpe brukt. Her er det variasjoner fra hyttefelt til hyttefelt, og byggemetode. En eksklusiv hytte med dyre materialer bygget direkte på tomten kan ofte bli langt dyrere enn en standard ferdighytte. I slike tilfeller vil en nok i mange tilfeller få mer igjen for å kjøpe brukt. For en ferdighytte på en rimelig tomt kan regnestykket kan ofte være i favør å bygge nytt. Spesielt dersom en tar høyde for fremtidig vedlikehold.

Flere artikler