Logg inn

eller

Logg inn med Google
Logg inn med Facebook
Glemt passord?
Har du ikke en konto? Registrer deg
Reistrer deg

Her kan du registrere en bruker. Når brukeren er opprettet kan du velge om du vil være registrert som privatperson eller opprette en bedriftskonto.

eller

Gå videre med Google
Gå videre med Facebook
Har du allerede en konto? Logg inn

Velghytte.no © 2022

x
Slik beiser du terrassen

Slik beiser du terrassen

10/5/2018

Våren nærmer seg og det er snart tid for å beise terrassen hjemme eller på hytta. Det er ikke så komplisert, men det er noen ting en helst bør huske på.

 

Forarbeid

Det er tre ting du bør huske på før du går i gang med å beise terrassen. For det første må det være rent. Både rester av tidligere beis eller olje, sopp og urenheter bør fjernes før du går i gang. Deretter må du gi treverket god nok tid til å tørke. Til slutt må du sørge for at overflaten er fast og ikke fliser opp. Så er det bare å sette i gang å beise.

Du må også rydde terrassen slik at møbler, grill og annet ikke står i veien. Har du dårlig plass kan du vurdere å dele beisingen i to økter, og flytte møblene på den andre siden mellom hver økt. Husk da at du må vente så lenge som bruksanvisningen anbefaler før du flytter tunge møbler på det behandlede området.

Rens

Det er viktig å få terrassen helt ren før behandlingen starter. Spesielt dersom det grønske eller sopp på overflaten. Kjøp en terrasserens og gå over terrassen minst en gang. Er det gammel beis eller sopp må du noen ganger ta to behandlinger for å få alt av. Bruk gjerne en litt grov kost slik at du får slipt av løst treverk i samme slengen. Her finnes gode grove børster med langt skaft som passer bra. Det er også mulig å bruke høyttrykkspyler, men da må du være forsiktig så du ikke sprekker opp treverket med enn nødvendig.

Huske å la terrasserensen virke i litt tid før du skyller den godt av. Husk at du må ha tilgang til ganske mye vann for å få skylt grundig etter rensen. Les veiledningen, ofte skal disse påføres direkte uten utvanning.

Slip til fast overflate

Dersom treverket er flisete og gir etter bør du slipe av det løse treverket før du går videre. Den grove børsten fra rensen kan ha tatt en del, men noen ganger må en gå over med en stålbørste eller sandpapir. Ved spesielle tilfeller kan en også bruke båndsliper for å få slipt ned treverket. Etter behandling må du sørge for å få overflaten ren, slik at det ikke ligger mye støv på overflaten som tar til seg beisen og hindrer den i å trekke inn i treverket.

Tørke

Etter rens og behandling er det viktig å la treverket tørke godt. En kan gjerne rense og skylle terrassen en helg, for så å beise neste helg, slik at treverket er ordentlig tørt. Samtidig kan varmt vær, litt vind eller sol gjøre at tørkeprosessen går langt raskere. I noen landsdeler og perioder kan dette være en utfordring, da en sjelden kan forutsi om det er tørt over lengre tid de neste ukene. Spesielt dersom du skal beise terrassen på hytta er det sentralt å planlegge slik at det ikke går for lang tid fra rens til beising.

Beising

Etter rens, slip og tørke er tiden endelig kommet til å beise terrassen. De ulike produsentene har egne farger og egenskaper. Du vil nok få et bra resultat uansett hvilket merke du velger, men på steder som er spesielt utsatt for nedbør vil du gjerne se etter en variant som har kort tørketid før den tåler regn. Da er det lettere å få gjort unna jobben de korte periodene det er bra vær.

Beisen kan påføres med rull eller med børste. Du trenger uansett børsten for å ta kanter og jevne ut beisen, men en rull kan gjøre det raskere å få fordelt beisen ut over terrassen. Her er det også mulig å velge langt eller kort skaft. Velg det som passer best for deg. 

Beisen påføres med treets lengderetning. Ta ett til tre bor samtidig, og følgt borene så langt det praktisk lar seg gjøre. Du vil unngå å stoppe mange steder, for da bør du jevne over de overlappende stedene relativt ofte. Beisen skal være i et jevnt lag, men det skal ikke bli liggende beis flytende oppå treverket. Det vil danne et skall og vil sprekke opp.

Du trenger bare ett strøk. Velg en farge som passer bra til hus, hytte eller omgivelser. På hytta vil mange ha noe som går i etter med naturen rundt hytten. 

Når kan du beise?

Fuktighet er ofte det største problemet i forhold til beising. Regn kan trekke inn i gammelt treverk og gjøre at tørkeprosessen kan ta flere dager. Utgangspunktet blir da å finne en periode uten regn. Samtidig kan dugg om natten gjøre terrassen fuktig selv om det ikke har regnet. Se spesielt under møbler og lignende, de kan ofte bevare fuktigheten i treet. Du bør også unngå direkte sollys. Lav temperatur kan også være en utfordring. Det skal helst være over 10 grader når du beiser, og temperaturen skal helst holde seg gjennom tørketiden også. Underlaget skal også være minst 10 grader. Bommer du på noen av disse punktene kan du risikere et dårligere resultat, eller at tørketiden blir mye lenger enn forventet.

Innkjøpsliste

Det er en rekke ulike redskaper og produsenter en kan velge når en skal beise terrassen. Her er et forslag, men det er mange andre muligheter:

  • Grov børste til rens (helst med langt skaft)
  • Terrasserens
  • Bred malerkost
  • Rull med langt skaft
  • Terrassebeis
  • Eventuelt stålbørste til sliping

Lykke til!

Flere artikler